Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση του Χρηματιστηρίου  Παραγώγων στην Ενέργεια άναψε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τη χθεσινή της απόφασης, δίνοντας τις σχετικές άδειες. Πιο συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν τρεις άδειες και, συνάμα, δόθηκαν δύο εγκρίσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεώθηκε να φέρει κατά 7 μήνες νωρίτερα τις διαδικασίες αδειοδότησης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση η αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά παραγώγων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Μάρτιο. Η επιτάχυνση των διαδικασιών προήλθε κυρίως από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς κρίθηκε ως ασύμφορη διαδικασία για τη ΔΕΗ, που προσέφερε ως παραγωγός ρεύματος μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κάτω του κόστους.

Στην αγορά παραγώγων θα πωλούνται και θα αγοράζονται συμβόλαια για την αγορά ενέργειας με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Θα συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί ρεύματος οι έμποροι ενέργειας, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας.

Προς το παρόν, θα αποκλειστούν οι απλοί επενδυτές, καθώς η διαπραγμάτευση των συμβολαίων θα συνδέεται με την άμεση αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, με τον αποκλεισμό τους θα εκλείπουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, καθώς η αγορά θα λειτουργήσει για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ενώ, να σημειωθεί, θα είναι αρκετά δαπανηρή για τους απλούς επενδυτές.  Σε δεύτερη φάση και με άλλα προϊόντα θα συμμετέχουν οι  απλοί επενδυτές.      

Πιο αναλυτικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  αποφάσισε :  

Την επέκταση της άδειας κεντρικού αντισυμβαλλόμενου της ΕΤ.ΕΚ. για την εκκαθάριση παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επί δεικτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 648/2012

Την έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων της ΕΤΕΚ

Την παροχή άδειας διαχειριστή ρυθμιζόμενης αγοράς στην εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. («ΕΧΕ»), σύμφωνα με το ν.4514/2018 και

Την παροχή άδειας λειτουργίας ρυθμιζόμενης αγοράς στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ και ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας της.

Τον καθορισμό ορίων θέσεων, σύμφωνα με τον Τίτλο IV του ν.4514/2018, στα παράγωγα επί εμπορευμάτων που θα διαπραγματεύονται στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ.