Κομμαντος Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους στην τελική ευθεία... Οι κομμάντος Πιερρακάκη για την αλλαγή στο δημόσιο τομέα
Κομμαντος Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους στην τελική ευθεία... Οι κομμάντος Πιερρακάκη για την αλλαγή στο δημόσιο τομέα
Πηγή Εικόνας: Pexels - ΑΠΕ

Γενικό προσκλητήριο – ή «σάλπισμα» αν προτιμάτε – σήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη δημόσια διοίκηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Έτσι με υπουργική απόφαση που υπέγραψε συγκρότησε για πρώτη φορά τη «Συντονιστική Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού», όπως προβλέπεται από τον νόμο του καλοκαιριού του 2019, έναν από τους πρωτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και το πέρασμα σε μια νέα ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με τον νόμο 4623/2019: «Η Επιτροπή, αποτελεί το κεντρικό όργανο συντονισμού για την υποστήριξη της υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Επιτροπή αναλαμβάνει την εξασφάλιση της υιοθέτησης και εφαρμογής της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την αποτελεσματική υλοποίηση των βασικών παρεμβάσεων για την υλοποίησή της στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Η Επιτροπή, προβαίνει στην περιοδική αποτίμηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και διατυπώνει προτάσεις πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επικαιροποίησή της.»

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε τα σημεία κλειδιά για τον ρόλο της επιτροπής:

  • Συντονισμός για της υποστήριξη της εθνικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
  • Εξασφάλιση της υιοθέτησης και εφαρμογής της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού
  • Αποτελεσματική υλοποίηση των βασικών παρεμβάσεων για την υλοποίησή της στο σύνολο του δημόσιου τομέα
  • αποτίμηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού
  • διατυπώνει προτάσεις πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επικαιροποίησή της
Τί είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Το digital transformation αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές προκλήσεις για κάθε οργανισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσο πιο πίσω, όσο πιο βαρύς ή γραφειοκρατικός είναι ένας οργανισμός, όσο πιο παλιές, έγγραφες και δυσκίνητες οι διαδικασίες του, τόσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο με διάφορες οργανωτικές δομές. Μόλις χθες, η Alpha Bank, για παράδειγμα, όρισε νέα Υπεύθυνη Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Το ελληνικό κράτος χρειάζεται μια τέτοια στρατηγική. Παλαιότερα την ονόμαζε Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, τώρα Βίβλο Ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με το Ν. 4623/2019 και πάλι: «Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού επικαιροποιεί και αντικαθιστά την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού εκδίδεται και δημοσιεύεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνει τις βασικές αρχές, το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας καθορίζει τις ειδικότερες αρχές που διέπουν κάθε οριζόντια ή τομεακή πρωτοβουλία προς τον σκοπό αυτό και ενσωματώνει την καταγραφή όλων των σχετικών διαδικασιών και δράσεων με μετρήσιμους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα ανά τρίμηνο. Είναι δεσμευτική για όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους οποίους αφορά. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια από την έκδοση της, με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε συνέδριο του EPLO για την τεχνητή νοημοσύνη ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσει έως το τέλος Μαρτίου τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Με ρωτάνε συχνά: γιατί η κυβέρνηση μιλάει τόσο πολύ για διαλειτουργικότητα, διακίνηση εγγράφων και ψηφιοποίηση…» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτές οι διασυνδέσεις που φαίνονται απλά θέματα της καθημερινότητας, στην πραγματικότητα είναι το νέο νευρικό σύστημα του κράτους και κάτι το απολύτως αναγκαίο για να περάσουμε στην επόμενη φάση». Και ως επόμενη φάση όρισε την τεχνητή νοημοσύνη: «Μόλις δημοσιευτεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προβούμε στην ανάπτυξη μιας δικής μας εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική που πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε.

Το βασικό διοικητικό εργαλείο και αποφασιστικό – συντονιστικό όργανο για να προχωρήσει αυτό το βαρύ – για το ελληνικό δημόσιο – έργο είναι η «Συντονιστική Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού». θυμίζουμε ωστόσο ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε στρατολογήσει από τις πρώτες ημέρες του στο Υπουργείο τον πρώην Πρόεδρο (2006-2016) της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρωτιές, καινοτομίες και τομές με τη συγκρότηση των 57

Στην πραγματικότητα η νέα επιτροπή αποτελείται από όλα τα στελέχη – κλειδιά του δημοσίου τομέα σε κάθε Υπουργείο και σημαντικό δημόσιο φορέα για τα θέματα ψηφιακής πολιτικής. Αν διαβάζουμε καλά πίσω από τις γραμμές, θα είναι το επιτελικό όργανο που θα φροντίσει να περάσουν όλες οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Και παράλληλα θα ανατροφοδοτεί το αρμόδιο Υπουργείο με τα προβλήματα που υπάρχουν και τις βελτιώσεις και αλλαγές που πρέπει άμεσα να συμβούν. Εστιάζουμε λοιπόν κυρίως στη 2η και 3η ανωτέρω πρόβλεψη για να ονομάσουμε τα 57 αυτά στελέχη ως «57 κομμάντος Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους».

Στην πραγματικότητα με τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής υλοποιείται μια κυβερνητική δέσμευση της ΝΔ: να αποκτήσει η χώρα CIO, δηλαδή Chief Information Officer. Και αυτό γιατί μπορεί συμβολικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης να είναι, θεσμικά, Υπουργός Επικρατείας (άρα στον Πρωθυπουργό) με αρμοδιότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (δίνοντας το θεσμικό μήνυμα του CIO) αλλά στη διοικητική πράξη τώρα γίνεται πραγματικός επικεφαλής του δημοσίου τομέα στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, συγκεντρώνοντας σε ένα όργανο, υπό τον ίδιον, όλους τους αρμόδιους και σχετικούς εκπροσώπους υπουργείων και φορέων.

Πρόκειται για μια πραγματική θεσμική τομή, αν λειτουργήσει πραγματικά και ουσιαστικά και δεν βραχυκυκλώσει στα συνήθη γρανάζια γραφειοκρατικής λειτουργίας, που πολύ καλά γνωρίζουν οι ανώτεροι και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε αυτή – όταν θέλουν κάποιοι να καθυστερήσουν ή να ματαιώσουν κάτι.

Και είναι τομή για έναν ακόμη λόγο: πόσες φορές έχετε δει σε διυπουργική επιτροπή του ελληνικού κράτους όπου συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες να μπαίνει επικεφαλής ένας – και μόνο – υπουργός; Είναι ενδεικτικό και της βαρύτητας που αποδίδει η κυβέρνηση στην επιτροπή και της πρόθεσης δημιουργίας του θεσμού του CIO.

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που συμμετέχουν είναι είτε καθ’ ύλην αρμόδιοι, είτε ειδικοί στα θέματα είτε οι ανώτεροι δυνατοί εκπρόσωποι. Αποτελούν ένα κράμα που αποτελεί στοίχημα η αποτελεσματική, έγκαιρη και στοχοπροσηλωμένη λειτουργία του.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι με τη συγκρότηση της Επιτροπής για πρώτη φορά ορίζεται, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κεντρική Συντονίστρια Ψηφιακών Δράσεων για την Ελληνική Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα θα αποτελεί τον «αντ’ αυτού» του Υπουργού στο όργανο και καθημερινό αυτί, στόμα και χέρι στα θέματα αρμοδιότητάς της, αφού υπηρετεί ήδη με διάθεση στο γραφείο του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όλα τα ονόματα των «κομμάντος Πιερρακάκη»

Ποια είναι όμως τα άτομα που θα καθορίσουν το ψηφιακό μέλλον της ελληνικής δημόσιας διοίκησης – αυτό που εμείς αποκαλούμε «κομμάντος Πιερρακάκη»;
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ του Στεφάνου, Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

 Ως μέλη ορίζονται οι εξής:

  1. ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, Εμπειρογνώμων Πληροφορικής με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, στέλεχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διάθεση στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας, η οποία με την παρούσα απόφαση ορίζεται ως Κεντρική Συντονίστρια Ψηφιακών Δράσεων,

Εκπρόσωποι Υπουργείων:

  1. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, μόνιμη υπάλληλος του ΑΣΕΠ, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, αποσπασμένη στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  2. ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΘΗΡΕΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Πληρεξούσια Υπουργός Α΄, Προϊσταμένη της ΣΤ2 Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Υπουργείου Εξωτερικών.
  3. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, αποσπασμένος στη Διεύθυνση Επιτελικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιτελικής Υποστήριξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  4. Συνταγματάρχης (ΕΠ) ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, Τμηματάρχης στη ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αναπληρωτή τον Αντισυνταγματάρχη (ΔΒ) ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, στέλεχος της ΓΔΟΣΥ.
  5. ΜΑΡΟΥΓΚΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  6. ΜΠΑΚΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  7. ΜΗΛΩΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού με Βαθμό Α΄, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας.
  8. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Γεωχωρικών Πληροφοριών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αναπληρωτή τον ΚΑΤΑΣΑΡΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, μόνιμο υπάλληλο, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ιδίου Υπουργείου.
  9. ΠΑΠΚΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με Βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης /Τομέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  10. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης με βαθμό Α’, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  11. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
  12. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΛΗΣ, μόνιμος υπάλληλος του του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εφαρμογής Τεχνολογιών Πληροφορικής της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
  13. ΠΙΠΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Οικονομικού Τομέα και Δημόσιας Διοίκησης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  14. ΓΡΗΜΑΝΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  15. ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Τεχνικός Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής [Αντιπλοίαρχος (Τ) ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.], Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών (Δ.Η.Δ.ΕΠ.) του ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αναπληρωτή τον ΑΓΑΠΗΤΟ ΘΕΟΦΙΛΟ, Αξιωματικό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής [Αντιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.], Τμηματάρχης Δ.Η.Δ.ΕΠ. Β΄, αντικαταστάτη Διευθυντή, με τοποθέτηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών( Δ.Η.Δ.ΕΠ.) του ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
  1. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Χημικών με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  2. ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου Τελωνειακών με βαθμό Α΄, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, με αναπληρωτή τον ΛΑΓΑΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟ, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α΄, Προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής της Διεύθυνσης Διοικητικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ιδίου Υπουργείου.

Εκπρόσωποι Φορέων και Οργανισμών:

  1. ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ Ειδικότητας Πληροφορικής, Διευθυντής Γραμματείας της Αρχής Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αναπληρωτή τον ΛΙΜΝΙΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, υπάλληλο ΙΔΑΧ, Ειδικό Επιστήμονα Πληροφορικής.
  2. ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπάλληλος με Σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), ειδικότητας Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενος Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με αναπληρωτή τον ΛΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, υπάλληλο με Σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Ειδικότητας Πληροφορικής με βαθμό Α’, με τοποθέτηση στο Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνικής Υποστήριξης.
  3. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό της Διεύθυνσης Διασφάλισης Υποδομών Απορρήτου και Υπηρεσιών και Εφαρμογών Διαδικτύου, Προϊστάμενος του Τμήματος Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
  4. ΤΣΑΚΤΣΙΡΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων.
  5. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, με βαθμό Α’, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Μηχανογράφησης της Διεύθυνσης Γραμματείας, του Συνηγόρου του Πολίτη, με αναπληρωτή τον ΣΑΛΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με βαθμό Α’, Αναπληρωτή Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμματειακής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Γραμματείας.
  6. ΝΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Πληροφορικής, Προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής, Τεχνολογικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  7. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, υπάλληλος Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Πληροφορικής, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
  8. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Θετικών Επιστημών με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
  9. ΚΑΡΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Οικονομολόγος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με αναπληρωτή αυτού τον ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟ, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Υποδομών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
  10. ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας – Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
  11. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α΄, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων και Τεκμηρίωσης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  12. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Πρόεδρος επί θητεία της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, με αναπληρωτή τον ΚΟΥΤΣΑΒΔΗ ΧΡΗΣΤΟ, υπάλληλο με Σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ειδικότητας ΤΕ Μηχ. Αεροσκαφών με βαθμό Α’, Διερευνητή.
  13. ΜΠΕΝΑΚΗ- ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  14. ΣΕΧΠΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  15. ΣΠΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, Ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
  16. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, αποσπασμένος από τα Σωμάτων Ασφαλείας με τοποθέτησης στο Τμήμα Μηχανογράφησης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
  17. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με αναπληρωτή τον ΑΠΙΣΤΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, Διευθυντή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).
  18. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ.
  19. ΦΑΜΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ειδικότητας ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Τ.Π.Ε. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., με αναπληρωτή τον ΓΟΥΠΙΟ ΙΩΑΝΝΗ, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ειδικότητας ΠΕ Οικονομολόγων, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος.
  20. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.
  21. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΕΡΡΙΚΟΣ, υπάλληλος με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.
  22. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ειδικότητας ΤΕ Πληροφορικής, αποσπασμένη στο ΕΚΟΜΕ, στέλεχος του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Τεχνικής Λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε.
  23. Δρ. ΣΑΧΙΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Ερευνητικό Προσωπικό Α’ Βαθμίδας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Χημικός Μηχανικός, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, με αναπληρωτή τον ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα Βαθμίδος Β΄ (ΕΛΕ Β), ΠΕ Πληροφορικής, Υπεύθυνο Μονάδας Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Τμήματος Ηλεκτρονικής Υποδομής και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΚΤ.
  24. ΑΓΓΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣ, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
  25. ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών-Ειδικότητας Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Επικεφαλής της Επιτελικής Μονάδας Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΥΑΘ Α.Ε.
  26. ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, υπάλληλος ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής με 1ο βαθμό, Αναλυτής Πληροφορικών Συστημάτων, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΥΔΑΠ.
  27. ΤΣΟΥΜΑ ΝΙΚΗ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  28. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ με αναπληρωτή τον ΜΟΥΡΑΦΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, υπάλληλο ΙΔΑΧ, ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής.
  29. ΣΟΦΙΑ ΠΛΟΥΜΠΗ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, Ειδικότητας ΠΕ Φυσικών Επιστημών, Προϊσταμένη Τμημάτων Συμβάσεων, Προμηθειών, Προϋπολογισμού & Χρηματορροών της Διεύθυνσης Διοίκησης & Οικονομικής Διαχείρισης της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και Σύμβουλος Διοίκησης και Υποστήριξης του Διευθύνοντος Συμβούλου σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Έργων.
  30. ΣΚΟΔΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Σ.Θ. με αναπληρωτή τον ΣΠΑΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, υπάλληλο ΙΔΑΧ, ειδικότητας ΠΕ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, με τοποθέτηση στη Διεύθυνση Κίνησης του Ο.Α.Σ.Θ., Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ.
  31. ΜΟΝΔΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπάλληλος ΙΔΑΧ, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
  32. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΕΛΕΝΗ, μόνιμη υπάλληλος, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με αναπληρωτή τον ΚΑΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ, Υποδιευθυντή Πληροφορικής.
  33. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Δραστηριότητας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
  34. ΚΑΤΕΛΑΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  35. ΚΑΛΛΙΣΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ):
  36. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΞΕΝΙΑ, Διοικήτρια του Οργανισμού Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) , με αναπληρώτρια την ΝΙΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΠΕΚΑ.
  37. ΤΣΙΡΙΓΚΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με Βαθμό Α’, Προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, με αναπληρώτρια την ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  38. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – ΙΤΥΕ «Διόφαντος».
  39. ΜΠΑΛΑΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ, μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό 1ος, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία (1) φορά ανά τρεις (3) μήνες μετά από μέριμνα του Προέδρου της – χρονικό διάστημα που μένει να κριθεί αν είναι ικανοποιητικό, ιδίως από τη στιγμή που συγκροτείται για πρώτη φορά. Εκκρεμεί επίσης η υιοθέτηση Κανονισμού Λειτουργίας της, ενώ στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση καθώς συμμετέχουν σε αυτή στα πλαίσια των καθηκόντων τους στον φορέα που υπηρετούν, γεγονός που μένει να κριθεί για το πώς θα επηρεάσει τις εργασίες της.