ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συγκρότηση επιτροπής, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί όπως πρέπει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από πρόσφατη προειδοποίηση της Κομισιόν, με την οποία δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειωθεί σε σχετική ανακοίνωση, η χώρα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ συγκροτεί Τεχνική Διυπουργική Ομάδα Εργασίας (Τ.Δ.Ο.Ε) για την εφαρμογή της Οδηγίας 2016/2284/ΕΕ., αποτελούμενη από τα παρακάτω μέλη:

  1. Την κα. Ειρήνη Τσιλιμπάρη, ΠΕ Περιβάλλοντος, Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον κ. Αναστάσιο Αδαμόπουλο, ΠΕ Ειδικών Επιστημόνων, υπάλληλο του Τμήματος Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ.
  2. Την κα Αικατερίνη Τουρτούρα, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, προϊσταμένη του Τμήματος Στατιστικής Τεκμηρίωσης και Αναφορών της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ, ως μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, ΠΕ Μηχανικών, υπάλληλο του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ.
  3. Την κα Αικατερίνη Στάμου, Αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος (Τ), εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αναπληρωτή τον κ. Κωνσταντίνο Φουντούκο, Ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  4. Την κα. Ευαγγελία Σταυροπούλου , ΠΕ Μηχανικών, υπάλληλο στο Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αναπληρωτή τον κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη, ΠΕ Μηχανικών, υπάλληλο στο Τμήμα Εγκρίσεων Τύπου Οχημάτων της Διεύθυνσης Τεχνολογίας Οχημάτων (Δ34) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  5. Την κα. Κωνσταντίνα Χρυσικοπούλου, ΠΕ Μηχανικών, υπάλληλο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αναπληρωτή τον κ. Κωνσταντίνο Ζαφειριάδη, ΠΕ Μηχανικών, υπάλληλο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  6. Την κα. Βασιλική Χρόνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Ασφάλειας Εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αναπληρώτρια την κα Χρυσούλα Χριστάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικών και Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Δεξιοτήτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Ασφάλειας Εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  7. Την κα Γεωργία Κορακά, Γεωπόνο, υπάλληλο της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή τον κ. Αναστάσιο Ιατρού, Γεωπόνο, υπάλληλο της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η ΤΔΟΕ συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατ’ ελάχιστον 2 φορές ανά έτος καθώς και εκτάκτως όποτε κριθεί αναγκαίο, με μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έργο της ΤΔΟΕ σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/67467/3577/ 05-10-2018 Κ.Υ.Α. είναι:

(α) η παροχή και επεξεργασία των απαιτούμενων στοιχείων και εισηγήσεων προκειμένου να είναι δυνατή η κατάρτιση και η ενημέρωση κάθε χρόνο των εθνικών απογραφών και προβλέψεων εκπομπών από την αρμόδια αρχή.

(β) η συνεισφορά των κατά περίπτωση απαιτούμενων στοιχείων για την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

(γ) η γνωμοδότηση επί του τελικού σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

(δ) η γνωμοδότηση για κάθε θέμα που παραπέμπεται σε αυτή από την αρμόδια αρχή.

Γραμματέας της Τ.Δ.Ο.Ε ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Χαλάς, ΤΕ Μηχανικών, υπάλληλος της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ με αναπληρώτρια την κ. Ελένη Βασιλείου, ΤΕ Μηχανικών, υπάλληλο της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ Η θητεία της Τ.Δ.Ο.Ε. είναι τετραετής.

Για τη συμμετοχή στις εργασίες της Τ.Δ.Ο.Ε., δεν προβλέπεται αμοιβή για τα μέλη και η θητεία της είναι τετραετής.

Για να αντιληφθούμε όμως όλοι το πως κινείται ο δημόσιος τομέας σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να σημειώσουμε το εξής χαρακτηριστικό: η σχετική ΚΥΑ ψηφίστηκε το 2018, οι ενέργειες συγκρότησης της ομάδας αυτής ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν μόλις τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες χρειάστηκαν δέκα ολόκληρους μήνες για να συγκροτήσουν απλώς μία επιτροπή – φανταστείτε να πρέπει να συνεννοηθούν και για την ουσία… Διότι αν συνυπολογίσουμε πόσο χρόνο χρειάστηκε η χώρα μας για να ενσωματώσει την οδηγία και να τη βάλει σε λειτουργία, θα απογοητευτούμε, καθώς ξεπερνά τα δύο χρόνια… Και η διενέρεγια εκλογών στο ενδιάμεσο αποτελεί μάλλον δικαιολογία, αφού στην εκπροσώπηση σε μια τέτοια ομάδα δεν εμπλέκεται συνήθως η πολιτική ηγεσία.