Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην «πρίζα» οι servicers, δηλαδή οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται σε εγρηγορση εξαιτίας του τερματισμού προστασίας της 1ης κατοικίας στα τέλη Απριλίου. Το οικονομικό επιτελείο είχε συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Εξερχόμενοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών από τη συνάντηση, ανέφεραν ότι συζητήσαμε με τον υπουργό το πώς θα προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες. Τόνισαν ότι ο σκοπός τους δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τα κόκκινα δάνεια σε ενήμερα. Αναφέροντας ότι οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση, έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Σήμερα, οι 23 εταιρείες διαθέτουν στα χέρια τους χαρτοφυλάκια ονομαστικής αξίας 40 δις ευρώ και αναμένεται με την εφαρμογή του Ηρακλή να αποκτήσουν επιπλέον 70 δις. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των servicers κατέστησαν σαφές ότι το Fund αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων σε μία τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ονομαστική, αλλά η διαχείριση γίνεται από τους servicers οι οποίοι διαμορφώνουν μια στρατηγική με το fund έναντι του δανειολήπτη.  

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία οι servicers, αλλά και οι τράπεζες να δίνουν πληροφορίες για τις ρυθμίσεις που κάνουν στους δανειολήπτες με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν και όχι απλά μία ρύθμιση. Πρόκειται για τη συλλογή στοιχείων από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων έτσι ώστε διαμορφωθεί μία εικόνα για τους  χειρισμούς των εταιρειών που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ίδια πηγή δεν αποκάλυψε τι θα γίνει μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά  υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης κατά τις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες στα Σαββατοκύριακα, οι πολίτες τους δείχνουν τα έγγραφα για την μεταφορά του δανείου τους από τις τράπεζες σε μία άλλη εταιρεία. Η μεταφορά των δανείων τους από τις τράπεζες σε μία άγνωστη εταιρεία γι’ αυτούς τους έχει ανησυχήσει, καθώς δεν ξέρουν ακόμη πώς να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.

Δικηγόροι που έχουν δραστηριοποιούνται στην Επαρχία σε ανάλογα ζητήματα, εκτιμούν ότι η κατάργηση της 1ης κατοικίας και του Νόμου Κατσέλη, θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων όταν επιλεγούν ακραίες  λύσεις από τις διαχείρισης κόκκινων δανείων.