Πηγή Εικόνας: http://www.mfa.gov.cy/

Στην ανάγκη θωράκισης του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρέσβης της κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, στο πλαίσιο του Athens Energy Dialogue.

Ο κ. Κενεβέζος σημείωσε πως «η στήριξη των ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις θωράκισης. Να υπάρχει η αποτροπή των εμποδίων που προκύπτουν από συμπεριφορές τρίτων». Μάλιστα, αναφορικά με το σενάριο της αποτροπής των ξένων δυνάμεων που ενδέχεται να επιθυμούν την μη ολοκλήρωση του αγωγού, τόνισε πως «αν υπάρξει αποτροπή, τότε το πρότζεκτ θα προχωρήσει πιο γρήγορα και θα είναι θέλγητρο για τους επενδυτές και ασφάλεια στη διεκπεραίωση». Ο πρέσβης της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι «η περιοχή στην οποία χτίζεται όλο αυτό το πρότζεκτ δεν έχει πάντα ασφάλεια περιβάλλοντος και όσο περισσότερο κι αν ενσκύπτουν στο να δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, τότε οι πιθανότητες να πάμε καλά θα είναι πολύ καλύτερες για όλους».

«Ο East Med δείχνει ότι δεν είμαστε απέναντι από κανέναν αλλά σε συστοιχία με όσους θεωρούν ότι η δημιουργία και οι συνθήκες ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή είναι μαζί μας. Παρά το μικρό μας μέγεθος, είναι δυσανάλογα τα αποτελέσματα που φέρουμε γιατί επενδύουμε σε πολύπλευρη εξωτερική πολιτική. Ο East Med η πιο περίτρανη απόδειξη» σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

«Αν η κυπριακή Δημοκρατία είχε το μέγεθος και την ισχύ της Τουρκίας, θα υπηρετούσε τις ίδιες αρχές και αξίες», κατέληξε.