Πηγή Εικόνας: Andreas Kontokanis I Flickr

Το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές έρχεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ζωής με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας να δίνουν βήμα νομιμότητας στα εμπορικά καταστήματα, στις αλυσίδες λιανικής πώλησης και στα σούπερ μάρκετ.

Από τους ισχυρούς της αγοράς, η αλυσίδα Jumbo πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στην Πρέβεζα και την Κατερίνη οι καταναλωτές περνούν την πόρτα των καταστημάτων και τις Κυριακές για τα ψώνια τους.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων του Αργοσαρωνικού, κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη.

Η σχετική πρωτοβουλία αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ σε αυτές τις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά που θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων είναι της Αίγινας, της Ύδρας, στις Σπέτσες, στον Πόρο, στα Κύθηρα, στο Αγκίστρι και στη Σαλαμίνα.

Η πρωτοβουλία της κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, έρχεται να δώσει ένα τέλος, που σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά καταστήματα λειτουργούσαν σε καθεστώς εθιμικού δικαίου, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της καλοκαιρινής και της τουριστικής περιόδου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε ο κύκλος  των διαβουλεύσεων με τους όλους   τους φορείς, καταγράφοντας τις θέσεις τους για την προοπτική τα καταστήματα να είναι ανοικτά τις Κυριακές όλο το χρόνο.

Η απόφαση αναμένεται να εντάξει όλες τις περιοχές των νησιών εκτός της Σαλαμίνας, που οι φορείς διατύπωσαν απόψεις ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν όλες στο σύνολο τους, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι πρόκειται για αστικές περιοχές και λιγότερες τουριστικές.

Η πρωτοβουλία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, βασίστηκε στο Προεδρικό Διάταγμα 879 του 1976, το οποίο συμπληρώθηκε με το ΠΔ 667 του 1997, και τα οποία προσδιορίζουν ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές.

Στη συνέχεια με το νόμο 1892 του 1990, για να βελτιωθεί με το νόμο 2073 του 2013, ορίζοντας ως βασικό πυλώνα για το  άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με το άρθρο 42 . Η αρμοδιότητα έχει περάσει εξ ολοκλήρου στις Περιφέρειες της χώρας με τους αρμόδιους να γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών με σκοπό την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Πάντως, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την  περιοχή της Αττικής. Η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, θα επιθυμούσε το άνοιγμα του εμπορικού κέντρου τις Κυριακές. Μετά την  κίνηση του Jumbo να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία και με τις Περιφέρειες της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας να ανταποκρίνονται στις νέες  επιχειρηματικές συνθήκες, αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες Περιφέρειες προς αυτή την κατεύθυνση.