EastMed - Ανατολική Μεσόγειος - Κύπρος
EastMed - Ανατολική Μεσόγειος - Κύπρος
Την ολοκλήρωση των εκκρεμών σταδίων για την ανάπτυξη και ωρίμανση του East Med Pipeline αποφάσισε το Δ.Σ. του φορέα υλοποίησης του αγωγού «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» Α.Ε. Η επένδυση θα έχει συνολικό κόστος που θα προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ ενώ θα ανοίξει τον
δρόμο για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης σε δύο χρόνια.
Όπως έγραφε, ήδη από χθες το economix.gr (εδώ), η αναφορά της κυπριακής πλευράς στον αγωγό μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί έντονη ανασφάλεια στη Λευκωσία.
Ο αγωγός αναμένεται να αποτελέσει δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφοροποίηση των πηγών και παρέχοντας σημαντικά εχέγγυα για την ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αγωγός έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Σε σχετική ανακοίνωση της IGI Poseidon αναφέρεται πως «η στρατηγική  επένδυση της «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στοχεύει στην υλοποίηση του πρώτου αγωγού που θα μεταφέρει απευθείας το φυσικό αέριο της Α. Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου προς τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης».
Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτες είναι και οι διαβεβαιώσεις της ισραηλινής πλευράς προς τη Λευκωσία ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με την Τουρκία για να κατευθυνθεί από εκεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μετά και το σχετικό δημοσίευμα ισραηλινού δημοσιογράφου που ήθελε τη χώρα του να βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι «οι Τούρκοι θα είναι σοβαροί». Οι σχεδιασμοί του Ισραήλ δεν πρόκειται να αλλάξουν, όπως κατέστη σαφές, παρά και τις πιέσεις που δρομολογεί η υπογραφή του συμφώνου κατανόησης (MoU) μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, καθώς η ισραηλινή πλευρά παραμένει πιστή στις αποφάσεις της.
Σημειώνεται ότι  τα παραπάνω προέκυψαν από την τηλεφωνική συζήτηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την ισραηλινή πλευρά.