ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τους όρους με τους οποίους αναμένεται αυτή να πραγματοποιηθεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ανακοινώσεις από τον επίσημο φορέα να δουν το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελληνικό Δημόσιο και Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να υπάρξει γρήγορα «λευκός καπνός» αναφορικά με το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί στο προσεχές διάστημα. Εξάλλου, εξελίξεις για την πορεία της εταιρείας δρομολογεί και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα και προβλέπει την «τριχοτόμησή» της  σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων – με την τελευταία να παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου καθώς σ’ αυτήν εντάσσονται τα διακυβερνητικά πρότζεκτ.

Όπως έγραφε το economix.gr, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ να ασχοληθούν με την εμπορία φυσικού αερίου μόνο αν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των μετοχών, φαίνεται πως στον σχετικό διαγωνισμό θα υπάρχει ρήτρα αποχώρησης της επιχείρησης από την Εμπορία σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσει στην αγορά του 65% που αναμένεται να πωληθεί. Πάντως στη λίστα των ενδιαφερόμενων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πρέπει να ενταχθούν επίσης η Motor Oil, η Μυτιληναίος, και ο Όμιλος Κοπελούζου, που έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται για τα δίκτυα διανομής, με αποτέλεσμα η πώληση του ποσοστού να προσεγγίζει εμμέσως το 100% των μετοχών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να εξασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγορά των δικτύων από τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στην οποία θα προχωρήσουμε σε δύο πακέτα, ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές. Εκεί θα υπάρξει ενδιαφέρον θέλω να πιστεύω και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό», επεσήμανε κατά τη χθεσινή ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που ξεκαθάρισε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά αναφορικά με τη ΔΕΠΑ.