Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για μια σειρά από ενεργειακά projects στην Ελλάδα επιχείρησε να εξετάσει η ελληνική πλευρά, σε μία προσπάθεια σύσφιξης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων, στο πλαίσιο και της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζίπινγκ. Το Μαξίμου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του να προχωρήσει σε αξιοποίηση του κινεζικού ενδιαφέροντος για μια σειρά από τομείς που χρήζουν ενδιαφέροντος, όπως ο ΑΔΜΗΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

Για τον ΑΔΜΗΕ, η κινεζική εταιρεία State Grid υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού της «Αριάδνης Interconnection», του φορέα δηλαδή που έχει αναλάβει την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, μετά και το ναυάγιο στην ένταξη του έργου στο PCI και τη διενέργειά του από την EuroAsia Interconnector. Η λογική πίσω από την απόφαση του ΑΔΜΗΕ είναι ότι, με την πώληση του 20% στην κινεζική εταιρεία, δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μετά και την υπογραφή με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, Kou Wei.

Το εμπόδιο στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, όπως έγραφε το Economix.gr, έγκειται στο γεγονός ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε ρήξη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προβλέπει ότι η θυγατρική του πιστοποιημένου Διαχειριστή έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έργα που αφορούν το δίκτυο μεταφοράς αλλά όχι αν στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν και τρίτοι. Κατά συνέπεια, και με δεδομένο ότι στο μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή τρίτων επενδυτών, στη διαδικασία για την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά δεν περιόρισε τα ανοίγματά της προς την επιχειρηματική κοινότητα της Κίνας μόνο στον ΑΔΜΗΕ καθώς εκδήλωσε ενδιαφέρον για κινεζική συμμετοχή και στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ. Ειδικότερα, μία εκ των 16 συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών με τίτλο «Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του πλαισίου συνεργασίας 2020 – 2022» κάνει αναφορά στις δύο αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να εξεταστεί το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή. Σημειώνεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν εξέφρασε τη δέσμευσή της για υλοποίηση μίας –ή και περισσότερων- από τις αναφερθείσες συμφωνίες αλλά αναπαράγονται ως τομείς όπου εκδηλώνουν ενδιαφέρον αμφότερες οι πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, το κινεζικό ενδιαφέρον δεν περνάει απαρατήρητο από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν καταστήσει σαφές ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, και ιδιαίτερα σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως το 5G και το φυσικό αέριο. Αμφότερες οι πλευρές θέτουν ενεργά το ζήτημα της ασφάλειας αναφορικά με τη δραστήρια κινεζική παρουσία και οι στοχεύσεις της στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Τούτου δοθέντος, τα «ανοίγματα» της Αθήνας στο Πεκίνο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις σχέσεις με την Κίνα αλλά γίνονται με προσοχή προκειμένου να μην διαταράξουν τις λεπτές ισορροπίες σε ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος.