Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ

Κάτω από το 70% αναμένεται να διαμορφωθεί το μερίδιο αγορά της  ΔΕΗ τον Οκτώβριο από 71% που ήταν το περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμολογίων ρεύματος που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές. Οι τελευταίοι λογαριασμοί περιλαμβάνουν εν μέρει τις νέες ανατιμήσεις, αφού τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στελέχη εταιρειών προμήθειας ενέργειας κάνουν λόγο για «κύμα φυγής» από τη ΔΕΗ, σε βαθμό μάλιστα που τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν επιλογή πελατών. Οι μετακινήσεις αφορούν σε σημαντικό βαθμό τα νοικοκυριά, αλλά και καταναλωτές της Μέσης Τάσης, που, να σημειωθεί, εμφανίζουν υψηλές  καταναλώσεις ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεπτέμβριο έφυγαν από τη  ΔΕΗ  περισσότεροι από 40.000 καταναλωτές και ισχυροί παίκτες της Μέσης Τάσης.

Τα  τιμολόγια της ΔΕΗ, πριν από την αύξηση, διαμορφώνονταν στα  0,060 ευρώ  ανά Kwh και σήμερα  έχει ανέλθει στην περιοχή των 0,090 ευρώ ανά kwh,  όταν οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας προσφέρουν τιμολόγια χαμηλότερα από τη ΔΕΗ και, πιο συγκεκριμένα, στη ζώνη των 0,080 ευρώ ανά Kwh.  

Η ποσοστιαία διαφορά 11% θεωρείται κρίσιμο μέγεθος  για τους επιχειρηματίες, που κάθε μήνα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος που, για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος των τιμολογίων ρεύματος διαμορφώνεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία το Σεπτέμβριο ήταν στα 60,91 ευρώ ανά Kwh, όταν ο Ιανουάριος του 2019 ήταν στα 75,28 ευρώ ανά Kwh.

Η έλευση του χειμώνα, με τη πτώση της  θερμοκρασίας, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν έως 20% υψηλότερα για να ζεσταθούν, στην περίπτωση που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας.

Το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι περίπου 40.000 νοικοκυριά εγκατέλειψαν  τη ΔΕΗ, που θεωρείται σχετικά  μικρός αριθμός, με δεδομένο ότι η συνολική πελατεία της κρατικής επιχείρησης ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Το τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο διαμορφώνεται σε 0,11059 ευρώ  Kwh από  0,0946. Όταν η κατανάλωση ξεπερνά τα 2000, το κόστος ανέρχεται στα 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,10252. Για το νυχτερινό ρεύμα, η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0661 μέχρι πρότινος. Η μείωση των ΥΚΩ για το σύνολο της αγοράς θα κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικούς του ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας.