Επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα
Επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα αναμένεται να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι τόνοι ανέβηκαν με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδη, να δηλώνει ότι οι αντιδράσεις δεν θα μείνουν μόνο στα δικαστήρια αλλά θα επεκταθούν και στους δρόμους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει την αποπομπή του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτούν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όπως τους χαρακτηρίζουν, και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι βάλλουν εναντίον του υπουργού και για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, για το οποίο ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώνουν ότι θα διαπραγματευτούν με τη διοίκηση της ΔΕΗ αντί του υπουργείου καθώς και για την απολιγνιτοποίηση που κρίνουν ότι γίνεται βιαστικά και είναι επιζήμια για το εθνικό συμφέρον.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο των συνδικαλιστών, βρίσκεται και η απόκλιση των εξαγγελιών Χατζηδάκη στη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής σε σχέση με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και έχει τεθεί προς διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση, και προτού ακόμη ληφθούν οι αποφάσεις από τη ΓΕΝΟΠ, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια των συνδικαλιστικών στελεχών για συμμετοχή εργαζομένων από τη ΓΣΕΕ και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ σε ό, τι αποφασιστεί στη σημερινή συνέλευση – κίνηση που πρακτικά δρομολογεί και εξελίξεις στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού οργάνου.

ΧΑΣΜΑ

Αν κρίνει κανείς από το ευρύ φάσμα της απόκλισης θέσεων και συμφερόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αντιλαμβάνεται ότι το μεταξύ τους χάσμα είναι οριακά αγεφύρωτο, κι αυτό γιατί οι συνδικαλιστές έχουν πολλά σημεία που αρνούνται να συμβιβαστούν με τις επιταγές του υπουργείου Ενέργειας. Επίσης, όπως καθίσταται σαφές, το υπουργείο δεν μπορεί να υποχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων, με κορωνίδα την απολιγνιτοποίηση, για την οποία έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ. Το κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ότι συμφωνούν για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που αφορά τις προμήθειες.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Οι συνδικαλιστές δεν έχουν υιοθετήσει, έως σήμερα, κάποια ουσιαστική μορφή αντίδρασης απέναντι στις προτάσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά η μεταξύ τους σχέση δεν υπήρξε ρόδινη. Αφετηρία της αντιπαράθεσης σε επίπεδο ανακοινώσεων ήταν ο Ιούλιος, όταν και δημοσιεύτηκε το σχέδιο νόμου για τη σωτηρία της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης. Η διάσπαση, ωστόσο, στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κλάδου ανάμεσα στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και την δεύτερη σε ψήφους ΔΑΚΕ, απέτρεψε την κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Αυτή προήλθε στα τέλη του επόμενου μήνα με όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να τάσσονται εναντίον των μέτρων που βαραίνουν τους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση περί “casus belli” (αιτία πολέμου) από πλευράς ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφορικά με τη στάση του υπουργείου σ’ αυτό το θέμα.