Γιώργος Στάσσης
Γιώργος Στάσσης
Γιώργος Στάσσης
Γιώργος Στάσσης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως απόλυτα επιτυχημένη κρίνεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων και της εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής διπλωματίας. Η παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, στο Φόρουμ της Σαγκάης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μπαράζ επαφών για τον ίδιο και την επιχείρηση.

Ως κυριότερο σημείο της επίσκεψής του, θα πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας που, όπως φημολογείται, ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Στάσση. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη συνάντηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μπαράζ των ερωτήσεων που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ από κινέζους επενδυτές αναφορικά με την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, στη ΔΕΗ γνώριζαν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν καταρτιστεί ήδη αρμόδιες ομάδες για τη μελέτη του κινεζικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε παρατηρηθεί και κατά το roadshow του Λονδίνου με τον Γ. Στάσση να δέχεται πολλά ερωτήματα και προσεγγίσεις από τα ξένα funds. Με δεδομένη την εξαγγελθείσα πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση από το βήμα του ΟΗΕ αλλά και τις προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ για οικονομική ανάκαμψη της επιχείρησης, η αύξηση του ενδιαφέροντος για τη μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση φαντάζει μονόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως έχει σαφώς διατυπωθεί από όλα τα επίσημα χείλη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα η επιχείρηση «πατήσει» γερά στα πόδια της. Ο κ. Χατζηδάκης είχε διαμηνύσει, ως προς αυτή την κατεύθυνση, ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει είσοδος επενδυτών στην επιχείρηση. Το κινεζικό ενδιαφέρον, ωστόσο, φαίνεται να στρέφεται κυρίως γύρω από την εξαγγελθείσα πρόταση για στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια.