Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ρυθμούς χελώνας υλοποιείται το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμένει εν ζωή μέχρι τα τέλη  Δεκεμβρίου 2019.

Μόλις 10 αιτήματα έχουν αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες μετά από 18 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, όταν, μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας κατάθεσης δικαιολογητικών 29.895 χρήστες. Πάντως, την πλατφόρμα έχουν επισκεφτεί 44.446 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα ολοκλήρωσης της αίτησης.

Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους λένε ότι έχουν υποβληθεί μόλις 267 αιτήσεις προς τις τράπεζες, εκ των οποίων οι 56 έχουν πάει προς τράπεζες για ρύθμιση.

Από τις 18 εβδομάδες λειτουργίας, μόνο μία απόφαση υπήρξε για επιδότηση στεγαστικού δανείου και χρηματοδοτήθηκε στο 40% της δόσης, με το κράτος να καταβάλει κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και για το 2020 έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αποδεσμευτούν και να κατευθυνθούν σε άλλους  σκοπούς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και προσωπικά ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε νομοθετική  ρύθμιση καταργώντας το έγγραφο βαρών από τα υποθηκοφυλακεία για να μειωθεί  η γραφειοκρατία. Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τη «χαρτούρα», η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν υποστήριξη από τα λογιστικά γραφεία, με τους λογιστές να αρνούνται να δώσουν την όποια βοήθεια.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικής Χρέους, με το προσωπικό να αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων. Απομένουν περίπου 8 εβδομάδες με μέχρι να λήξη η προστασία  της πρώτης κατοικίας και με τα έως τώρα δεδομένα ο αριθμός των ρυθμίσεων μετά βίας θα έχει φτάσει τις 20. Πάντως η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεδιπλώσει τα χαρτιά της, αν ζητήσει παράταση από τους Θεσμούς ή θα φέρει δικό της σχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Το ΥΠΟΙΚ βελτιώνει το πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας