Θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου
Θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου
Θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου
Θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου
Πηγή Εικόνας: Photo by Zukiman Mohamad from Pexels

Ελπίδες για κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε εβδομήντα φορές της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας «κρύβει» η Δομή Ταλώς που -να σημειωθεί- η ακτινογραφία της έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κοίτασμα Zohr, που έχει βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο .

Η περιγραφή έγινε από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο που είναι ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία που έχει ως αρμοδιότητα την έρευνα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο e-κύκλος ιδεών με συντονιστή τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα «Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ως μία εθνική στρατηγική».

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream, κατέστησε σαφές ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των ερευνών, επισημαίνοντας τις σεισμικές καταγραφές της περιοχής, που να σημειωθεί δεν αποκάλυψε, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από το ακροατήριο.

Τόνισε ότι υπάρχουν πιθανότητες να εντοπιστούν ποσότητες φυσικού αερίου 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κλείνοντας άρον – άρον τη συζήτηση.

Αναφερόμενος στην γεώτρηση του Πατραϊκού Κόλπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθεί μέσα στο 2020, διότι πρέπει να προηγηθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.  

Το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να φέρει έσοδα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, και σε βάθος πενταετίας τα έσοδα να ανέλθουν στα 5 δις. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς το Ασφαλιστικό σύστημα για την αλληλεγγύη των γενεών.

Εκτίμησε ότι μπορεί να απασχοληθούν περίπου 1000 εργαζόμενοι υψηλά αμειβόμενοι. Τα οφέλη για την οικονομία θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία που θα φθάνει τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, πριν δώσει την αισιόδοξη πλευρά των γεγονότων, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, όταν μικρές οργανωμένες ομάδες πολιτών διατυπώνουν με όλους τους τρόπους τις αντιδράσεις τους για τις εξορύξεις.

Πρόσφατα, ο Δήμος Άρτας κινητοποίησε του κατοίκους χωριών να εκφράσουν την άρνησή τους να γίνουν σεισμικές έρευνες στα χωράφια τους.

Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, οι οποίες όμως γίνονται από άγνοια, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, καθώς όλη η ερευνητική διαδικασία γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον .

Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 11.000 ορύγματα σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες δυναμίτιδας, όταν για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού ήταν πολλαπλάσιες. 

Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου είπε αρκετές φορές «αφήστε μας να ψάξουμε τι έχει η χώρα» απευθυνόμενος, επι τους ουσίας, προς τους ακτιβιστές και την Greenpeace, που διαμορφώνουν κλίμα αντίδρασης κατά εξορύξεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης λέγοντας ότι η Ευρώπη ξοδεύει 530 δις. ευρώ το χρόνο για την αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα πληρώνει 4 δις. ευρώ. Η χώρα μας είναι ενεργειακά εξαρτημένη σε ποσοστό 74%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 54%.

UPDATE 31/10/2019, ώρα 1600: Διευκρίνηση των ΕΛΠΕ

Μετά τον «σάλο» και την ευρεία δημοσιότητα, με ποικίλες αναφορές, που δημιούργησαν όσα ελέχθησαν στην εκδήλωση, τα ΕΛΠΕ αναγκάστηκαν να εκδόσουν διευκρινιστική δήλωση. Το economix.gr δεν υιοθέτησε τέτοιες κατηγορηματικές διατυπώσεις και τίτλους αλλά κατέγραψε τη βάση των λεγομένων των ομιλητών.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος» στον Ελληνικό χώρο, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».