Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιγότερους φόρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για το 2020, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, επισημαίνοντας  ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν με την αναπροσαρμογή  των αντικειμενικών αξιών και την ταυτόχρονη επέκταση του συστήματος για περιοχές  που σήμερα εξαιρούνται.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό  αξιωματούχο το σχέδιο προβλέπει ότι έως τον Μάιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιαμόρφωσης της βάσης των αντικειμενικών τιμών που θα περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ανά τ.μ. και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών ζώνης, ώστε να προκύπτουν φορολογητέες αξίες ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Επίσης προβλέπει την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης σε περιοχές που σήμερα είναι εκτός του συστήματος.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και με βάση το μέγεθος των μεταβολών που θα επέλθουν, διαμορφώνοντας νέες φορολογικές αξίες ακινήτων, θα ακολουθήσει στη συνέχεια το σχέδιο με τροποποιήσεις στις παραμέτρους υπολογισμού των φόρων που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων.

Οι παρεμβάσεις θα φέρουν αλλαγές στο κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.),  στον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τους λοιπούς φόρους κεφαλαίου, όπως και στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων.

Η ίδια κυβερνητική πηγή, θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτραπεί  η περίπτωση πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όσες περιοχές της χώρας οι αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ενώ θα έρθουν μειώσεις σε όσες περιοχές προκύψουν μικρές αυξήσεις, μηδενικές μεταβολές ή μειώσεις φορολογητέων αξιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογία ακινήτων θα θέτουν ως προτεραιότητα τη μη μεταβολή ή ακόμη και τη μείωση των επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρεί ως δεδομένο ότι θα  διατηρηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε φέτος.