κτήριο ΒΙΣ
Το κτήριο της ΒΙΣ που βρισκόταν στο οικόπεδο που αγόρασε η Ten Brinke Hellas
κτήριο ΒΙΣ
Το κτήριο της ΒΙΣ που βρισκόταν στο οικόπεδο που αγόρασε η Ten Brinke Hellas
Πηγή Εικόνας: ΒΙΣ

Στην κυριότητα της εταιρείας Ten Brinke Hellas, που ενισχύει την παρουσία της στα ακίνητα το τελευταίο διάστημα, πέρασε το οικόπεδο στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισού με την οδό Πειραιώς, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο της ΒΙΣ. Το ακίνητο προσπαθούσε, για πολλά χρόνια, να αξιοποιήσει η ισραηλινή Helios Plaza-θυγατρική της Plaza Centers, αλλά ο καιρός πέρασε τόσο που η εταιρεία κινδύνευσε να χρεοκοπήσει.

Η Plaza Centers, που ανήκει στην Elbit, κατάφερε να επικυρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δραστηριότητάς το 2014 στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε σε πωλήσεις ακινήτων της. Έτσι, ένα από τα ακίνητα που πούλησε αφορά το οικόπεδο της ΒΙΣ, το οποίο αγόρασε έναντι 1,05 εκατ. ευρώ η Ten Brinke με επικεφαλής τον Φώτη Γιόφτσιο. Συγκεκριμένα, τη Helios Plaza απορρόφησε η εταιρεία Develco, την οποία ελέγχει κατά 100% η Ten Brinke Piraeus Retail Park. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στην -απορροφηθείσα- εταιρεία Helios Plaza η Ten Brinke αποτελεί μέτοχο κατά 100%, με τους Φ. Γιόφτσιο και Albert Ten Brinke να βρίσκονται στο δ.σ. της εταιρείας.

Το ακίνητο επιφάνειας 15 στρεμμάτων έχει εκτιμηθεί προς 7,6 εκατ. ευρώ, αξία που αναπροσαρμόστηκε σε 10,6 εκατ. ευρώ, βάσει της δήλωσης του φόρου υπεραξίας του Ν.2065/1992.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη γραφειοκρατία όσο και με τις χρήσεις γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αρχικά σχέδια της Plaza Centers προέβλεπαν την κατασκευή εμπορικού κέντρου 37.000 τετραγωνικών μέτρων, μία επένδυση που ήταν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Το έργο εκείνο όμως, δεν προχώρησε και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, εκτιμάται ότι η Ten Brinke θα δημιουργήσει σε τμήμα της έκτασης κτήριο με χρήσεις λιανεμπορίου.

Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, η Ten Brinke Hellas έχει επενδύσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από την έναρξη δρασηριοποίησής της μέχρι σήμερα.

Πέρυσι το καλοκαίρι η εταιρεία αγόρασε το κτήριο, όπου στεγαζόταν για πολλές δεκαετίες το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 102 και σήμερα, ένα περίπου χρόνο μετά, βρίσκεται στη φάση της απόκτησης των αναγκαίων εγκρίσεων. Το επενδυτικό στάδιο της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Ten Brinke, που εμφανίζει ετήσιο τζίρο 950 εκατ. ευρώ, προβλέπει την μετατροπή του ακινήτου σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, εμβαδού 2.830 τ.μ., με πιστοποίηση LEED.

Παράλληλα, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Ten Brinke Hellas, κατασκευάζει υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, έντεκα ορόφων, που θα έχει εμβαδόν  6.424 τ.μ., θα αποτελείται από 8 υπέργειους και τρεις υπόγειους ορόφους 3,7 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ., αντίστοιχα.

Στις επενδύσεις που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες η εταιρεία περιλαμβάνεται η αγορά κτηρίου γραφείων 2.800 τ.μ. στη Γλυφάδα, αλλά και η ανάπτυξη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, συγκροτήματος κατοικιών στο Ελληνικό.