Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενημερώσουν Εθνική Τράπεζα και Goldman Sachs το ΤΑΙΠΕΔ για τις συνθήκες στην αγορά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την αποκρατικοποίηση στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Όλες οι πλευρές κρατούν μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με το υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ανεπιβεβαίωτο ενδιαφέρον από πλευράς της Delek U.S. Holdings, η οποία εδρεύει στο Τενεσί και διαχειρίζεται τέσσερα διυλιστήρια και αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Η έκδοση ομολόγου πριν την αποκρατικοποίηση λειτούργησε και ως market test προκειμένου να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά του ποσοστού της εταιρείας που θέλει να πωλήσει το Δημόσιο.

Ρευστό εξάλλου εξακολουθεί να παραμένει το σκηνικό αναφορικά με την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Η διαδικασία φαίνεται ότι πηγαίνει προς τα πίσω με πιθανότερο σενάριο να ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν το ζήτημα να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν αλλά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση να προχωρήσει περαιτέρω.

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 35,5% των ΕΛΠΕ – αλλά με προνόμια στον ορισμό διοίκησης – με την Paneuropean του Ομίλου Λάτση να έχει υπό τον έλεγχό της το υπόλοιπο 45,5%. Η πώληση μέσω Χρηματιστηρίου που, όπως όλα έδειχναν, προκρινόταν ως το βέλτιστο σενάριο, θα απαιτούσε θέσπιση σχετικού πλαισίου ενώ της πώλησης μετοχών μέσω της κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να προηγηθεί νομοθετική παρέμβαση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν, εξάλλου, να αντιμετωπίσουν και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην επιχείρηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε, εντός της εβδομάδας, στον πρώην πρωθυπουργό ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί την ίδια πολιτική που παρέλαβε από τους προκατόχους της και έκανε λόγο για προσχηματικές αντιδράσεις.