ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η α’ φάση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου που έχει δρομολογηθεί να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι δύο διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται, όπως έχει γράψει το Economix.gr, να πραγματοποιηθούν ξεχωριστά αλλά παράλληλα.

Οι δεσμευτικές προσφορές από πλευράς επενδυτών για τους διαγωνισμούς αναμένεται να υποβληθούν την άνοιξη του επόμενου έτους, ώστε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι επενδυτές θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν την απόσχιση των δύο εταιρειών και, παράλληλα, να διαμορφώσουν μία καθαρή εικόνα για την κατάστασή τους.

Από εκεί και πέρα, η απόφαση για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ που έχει στον έλεγχό του το Δημόσιο μοιάζει όλο και πιο πιθανή, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να παραμένουν με το υπόλοιπο 35%. Με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ να ασχοληθούν με την εμπορία φυσικού αερίου μόνο αν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των μετοχών, φαίνεται πως στον σχετικό διαγωνισμό θα υπάρχει ρήτρα αποχώρησης της επιχείρησης από την Εμπορία σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσει στην αγορά του 65% που αναμένεται να πωληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται για τα δίκτυα διανομής, με αποτέλεσμα η πώληση του ποσοστού να προσεγγίζει εμμέσως το 100% των μετοχών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να εξασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγορά των δικτύων από τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι τα διακρατικά projects, με κυριότερο αυτό του IGB, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου είτε μέσω της μεταβίβασης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), είτε μέσω της διαμόρφωσης μίας τρίτης εταιρείας, ξεχωριστής από τις άλλες δύο, που θα ασχοληθεί κατ’ αποκλειστικότητα με αυτό.