ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέος κύκλος εξελίξεων και κυβερνητικών αποφάσεων δρομολογείται για το αμέσως επόμενο διάστημα αναφορικά με το μέλλον σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Οι εξελίξεις σε όλες τις πλευρές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την κατάσταση των επιχειρήσεων και τις δυνατότητες άμεσης προώθησης των κυβερνητικών πλάνων.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα κινεί τις διαδικασίες σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική επιχείρηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου στην καθημερινή λειτουργία της ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όμως, παρά το γεγονός ότι, μετά τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία της επιχείρησης και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που δεν έθετε ζήτημα βιωσιμότητάς της, η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει με «μπλακ – άουτ», τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα χρέη της επιχείρησης δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν άμεσα τα κυβερνητικά πλάνα. Το ίδιο δεν ισχύει και για τον ΔΕΔΔΗΕ, μέρος του οποίου αναμένεται να αποκρατικοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ξεκαθαρίζουν τον διαχωρισμό της επιχείρησης σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίησή της. Στο σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται πώληση έως και όλου του ποσοστού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (65%). Όπως έχει γράψει το economix.gr, η απόφαση αυτή αποσκοπεί να παρέχει ευελιξία κινήσεων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό (35%) της επιχείρησης. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διαχείριση υποδομών, οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποχωρήσει προχωρώντας σε πώληση ποσοστού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Για την Εμπορία, ωστόσο, πιθανότερο σενάριο φαντάζει να προχωρήσουν σε εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού ή να αποφασίσουν την αποχώρησή τους – δύσκολα πάντως θα αποφασίσουν να παραμείνουν με μειοψηφικό ποσοστό.

Το σκηνικό για την αποκρατικοποίηση στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι διαφορετικό καθώς η διαδικασία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Αν και οι θεσμοί πίεζαν όλο το προηγούμενο διάστημα προς την αντίθετη κατεύθυνση, η διαδικασία κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθεί για το επόμενο έτος καθώς οι συνθήκες δεν ευνοούν την ολοκλήρωσή της στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό παραμένει ρευστό με την Paneuropean να κατέχει επισήμως το 45,5% της ΕΛΠΕ. Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική που είχε διαμορφώσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτοντας ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη στάση του και τις κατηγορίες που εξαπολύει εις βάρος της κυβέρνησης.