ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς που, όμως, θα τρέξουν παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους η αποκρατικοποίηση σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά και την υπογραφή του σχετικού νόμου. Το νομοσχέδιο, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να έρθει στη Βουλή εντός του τρέχοντος μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αποκρατικοποίηση «μπορεί να φτάσει έως το 100% της συμμετοχής του Δημοσίου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και το ευρύτερο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας». Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη λήψη μέτρων για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη ΔΕΠΑ.

Στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου αναμένεται να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις, όπως τις περιγράφει η κυβερνητική πλευρά, του νόμου Σταθάκη προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρος διαδικασία της απόσχισης των Υποδομών και της σύστασης δύο εταιρειών. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης αφορά τη δυνατότητα πώλησης έως και 65% των μετοχών του δημοσίου στη ΔΕΠΑ προκειμένου να μην προκύψει ενδεχόμενο πρόβλημα με την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» που κατέχει το 35% και να υπάρχει ευελιξία στις κινήσεις όλων των πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, βάση του υπάρχοντος σχεδίου, θα βρεθούν με το 35% σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Δικτύων. Για τη ΔΕΠΑ Δικτύων, δύσκολα θα ληφθεί η απόφαση παραμονής τους καθώς ο όμιλος δεν ασχολείται με ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών για φυσικό αέριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα προχωρήσουν σε πώληση του 35% που διαθέτουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και άρα θα δοθεί το 100%. Από εκεί και πέρα, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκαθαρίσει το ενδιαφέρον τους για ενασχόληση στην εμπορία φυσικού αερίου. Το «αγκάθι» στην υπόθεση είναι ότι τα ΕΛΠΕ επιθυμούν την κατοχή του πλειοψηφικού ποσοστού οπότε η απόφασή τους θα κινηθεί μεταξύ της απόκτησής του ή της αποχώρησης από την ΔΕΠΑ Εμπορία – ανάλογα με τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον των υπολοίπων εταιρειών.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των δύο προαναφερθέντων εταιρειών και, παράλληλα, τη διαμόρφωση μίας ακόμη εταιρείας που θα είναι κρατική και ο ρόλος της θα αφορά τις διακρατικές συμφωνίες. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθούν η ΔΕΔΑ, η ΕΔΑ Αττικής και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (συμμετοχή 51%) ενώ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσουν τα διακρατικά συμβόλαια, η χονδρεμπορική και η ΕΠΑ Αττικής.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην αγορά βρίσκεται κάτω από το 50% για πρώτη φορά ενώ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η αποκρατικοποίησή της θα ενισχύσει τον υφιστάμενο ανταγωνισμό, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου το LNG υπερνικά τα εμπόδια και γίνεται ολοένα πιο ισχυρό απέναντι στο φυσικό αέριο.