Αλέξης Τσίπρας - Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ
Αλέξης Τσίπρας - Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνησή του είχε σχέδιο για τη ΔΕΗ προέβη χθες, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνέντευξη Τύπου για την 84η ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η παραδοχή του κ. Τσίπρα για ύπαρξη σχεδίου γέννησε αρκετά ερωτήματα.
Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο υπήρχε σχέδιο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εφόσον, κατά τις δηλώσεις των στελεχών του, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ. Δηλαδή, ετοίμαζαν ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης ενώ δημόσια λένε ότι η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Άρα, από τι θα την έσωζαν με το σχέδιό τους; Μάλλον από τη «νέμεση» του νεοφιλελευθερισμού.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη φύση του σχεδίου και τη μετάφραση των λεγομένων του πρώην πρωθυπουργού καθώς ο κ. Τσίπρας στάθηκε σε τρία πολύ βασικά σημεία: «Δεν θα επιβαρύναμε τους καταναλωτές, θα βασιζόμασταν σε νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών».
Καταρχάς, η μη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω της αύξησης στα τιμολόγια σημαίνει απώλεια 500 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη για άμεση ανάσα ρευστότητας, από που θα προέρχονταν αυτά τα χρήματα;
Από εκεί και πέρα, πώς ακριβώς μεταφράζονται οι όροι «προσέλκυση επενδύσεων» και «εξορθολογισμός δαπανών». Ο μεν πρώτος, παίρνει μάλλον τη μορφή της αποκρατικοποίησης ή εκποίησης των «χρυσαφικών» της επιχείρησης που, όπως έχει καταστεί σαφές, στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου πιθανό και σίγουρα καθόλου επιθυμητό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε δεύτερος, ενδεχομένως να μεταφράζεται ως απολύσεις ή ως μειώσεις του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ή κλείσιμο ορισμένων μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, για να λυθούν τα «ίσως» και τα «ενδεχομένως» έχει ενδιαφέρον να δοθεί στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο Τσίπρα για τη ΔΕΗ. Κι όχι τίποτα άλλο, μπορεί να είναι καλύτερο από το σημερινό και όντως να αποφευχθούν πολλά λάθη και παραλήψεις την νυν κυβέρνησης.