Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να καταστεί στρατηγικός κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να υλοποιήσει το υπουργείο Ενέργειας μέσα από σταδιακά βήματα ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής στην περιοχή. Στη βάση της στρατηγικής σκέψης που αναπτύσσει η Αθήνα βρίσκεται η άσκηση ισχύος διαμέσου των διμερών και πολυμερών συνεργασιών της στην περιοχή και του απομονωτισμού της Άγκυρας.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς εστιάζει και γύρω από τη διαμόρφωση μίας ενιαίας αγοράς αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης των κοιτασμάτων της περιοχής. Σ’ αυτό το σχέδιο εντάσσονται τόσο ο αγωγός EMG για τη σύνδεση Αιγύπτου – Ισραήλ, η μεταφορά του αερίου από την Κύπρο στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου, και εν συνεχεία σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και το σχέδιο για τη δημιουργία του East Med Pipeline που, φυσικά, χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε κρίσιμο στρατηγικό εταίρο, προς αυτή την κατεύθυνση, εξελίσσεται και το Κάιρο με τις διμερείς Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις να ισχυροποιούνται μέσω και της από κοινού συμμετοχής των δύο χωρών στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Mediterranean Gas Forum, EMGF). Στις βλέψεις της Αθήνας βρίσκεται η εξέλιξή του σε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό για την προάσπιση των ενεργειακών συμφερόντων των κρατών – μελών του στη Μεσόγειο και την αναβάθμιση των πολυμερών σχέσεων που αναπτύσσονται με αφετηρία τα ενεργειακά και μπορούν, σε επόμενο χρόνο, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μίας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας στην περιοχή.

Άλλωστε, αυτό το σενάριο δεν αφήνει διόλου αδιάφορη και τη Λευκωσία που, παρά τις διευκρινήσεις των αρμόδιων υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στα ενεργειακά, είναι ευλογοφανές πως η μεγαλόνησος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και διατηρεί στα χέρια της ένα ισχυρό «χαρτί» για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ξένου παράγοντα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ

Σε θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και τον τρόπο που αυτή διαμορφώνεται στο τρέχον διάστημα στάθηκε, κατά τη συνέντευξή του στο Egypt Oil & Gas, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για παραγωγικές σχέσεις και δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών, όπως τα ΕΛΠΕ, που εμπορεύονται αργό πετρέλαιο από το Κάιρο.

«Υπάρχουν σχέδια από ελληνικές εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως ο όμιλος Κοπελούζου, για να κατασκευαστούν γιγαβάτ ΑΠΕ στην Αίγυπτο και να εξαχθεί ένα μέρος της παραγωγής μέσω υποβρύχιου καλωδίου. Το EMGF είναι ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να ενισχυθούν περαιτέρω αυτές οι τάσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης για να συμπληρώσει τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Πρέπει να μπορούμε να κρίνουμε πως οι αποφάσεις μας επηρεάζουν τους παίκτες της αγοράς, πως οι διεθνείς και εθνικές πετρελαϊκές θα συνεργαστούν καλύτερα, πως θα ευθυγραμμίσουμε τα διάφορα ρυθμιστικά πλαίσια που είναι σημαντικά για τα μέλη του EMGF που είναι παράλληλα και κράτη-μέλη της Ε.Ε», κατέληξε ο υπουργός.