Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στην συλλογή δηλώσεων, στα ανάδοχα σχήματα που τρέχουν τις κτηματογραφήσεις για το υπόλοιπο 63% της χώρας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές στο economix.gr, αν συνεχιστεί να δίνεται πίστωση χρόνου σε αυτούς τους ρυθμούς, δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να μείνει πίσω και να έχουν αξιώσεις τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από το Κτηματολόγιο. Από το ΥΠΕΝ, τονίζουν πως ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί χρονικά, ενώ όσα γίνονται είναι στο πλαίσιο να καλυφθούν τα προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος. Αντίστοιχη άποψη επικοινωνούν και από το Κτηματολόγιο, καθώς η νέα διοίκηση καλείται να λύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σειρά ανοιχτών μετώπων. Η… κόντρα, που υπάρχει βέβαια με τα ανάδοχα σχήματα δεν είναι καινούργια, με δεδομένο ότι τα γραφεία που ανέλαβαν τις 24 συμβάσεις είχαν κάνει συγκεκριμένη συμφωνία με τις προηγούμενες ηγεσίες και είχαν επισημάνει πως ο προγραμματισμός δεν πρέπει να αλλάξει ή να ξεχειλωθεί γιατί εκτός του ότι θα δημιουργήσει επιπλέον κόστος, οι πολίτες δεν θα σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους. 

Όπως έχει γράψει ήδη το economix.gr, η νέα διοίκηση θα κληθεί να επιλύσει το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τα ανάδοχα σχήματα που έχουν αναλάβει την τρέχουσα κτηματογράφηση. Μάλιστα, το γεγονός ότι αρκετά γραφεία δεν είχαν πληρωθεί τα τρέχοντα έξοδα και η ρύθμιση που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση με την οποία προβλεπόταν παράταση έως και 6 μήνες στην συλλογή δηλώσεων, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων καθώς δεν γνώριζαν πότε θα πιστωθούν τα επιπλέον χρήματα σε περίπτωση που δινόταν καθολική πίστωση χρόνου. 

Πάντως, οι παρατάσεις που δίνονται τόσο από τον Φορέα, όσο και από το ΥΠΕΝ αποδεικνύουν την καυτή πατάτα που παρέλαβαν και το δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν για να μην υπάρξουν κυρώσεις από τους θεσμούς – ωστόσο κρίνονται προς το παρόν απαραίτητες. Ειδικότερα,δόθηκε παράταση στην συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου για Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα, Κύθηρα, Μέθανα και Τροιζήνα, ενώ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου παίρνει η Αχαΐα. Ταυτόχρονα, έως τις 29/10 έχουν περιθώριο οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησίες σε περιοχές της Μεσσηνίας, Βοιωτίας και Φωκίδας να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους. Την ίδια ώρα, το Κτηματολόγιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου την διαδικασία Ανάρτησης στις Σέρρες, για όσους πολίτες διαμένουν εκτός Ελλάδας.      

Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους (ή αντίστοιχα να υποβάλλουν ένσταση ή αίτηση διόρθωσης) στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην προκειμένη, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.