Δασική πυρκαγιά
Δασική πυρκαγιά
Πηγή Εικόνας: VillageHero - Wikimedia Commons

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, φέτος και συγκεκριμένα κατά το διάστημα Μαίου – Ιουλίου, οι εκτάσεις που κάηκαν από την φωτιά στη χώρα μας είναι μικρότερες από προηγούμενες θερινές περιόδους.

Κατά το ίδιο διάστημα πέρσι, περίπου 86.000 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια, βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές – EFFIS.

Μάλιστα, μόνο σε Ν. Βουτζά – Μάτι η συνολική καμένη έκταση ήταν 12.759 στρ. εκ των οποίων 6.934 στρ. οικιστικών περιοχών και 5.825 στρ, δασών και δασικών εκτάσεων. Αντίστοιχα, σε Γεράνεια όρη – Κινέτα η συνολική καμένη έκταση ανερχόταν σε 56.133 στρ. εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών. 

Πόσες φωτιές είχαμε στο 1ο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Ο θετικός απολογισμός για το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5 έως 31/7/2019) στην Ελλάδα προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα δασικών πυρκαγιών European Forest Fire Information System (EFFIS). Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η συνολική έκταση που έχει καεί στην Ελλάδα από την 1η Μαΐου έως τις 5 Αυγούστου ανέρχεται σε 22.790 στρέμματα, ίση περίπου με το ένα πέμπτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (105.410 στρέμματα).

Σε αυτήν τη θετική εικόνα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, έχουν συνεισφέρει οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2019, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων από τα κλιματικά επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Με βάση τα δεδομένα, ο αριθμός των ημερών με υψηλή ή ακραία επικινδυνότητα ήταν περιορισμένος στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας. Ο αριθμός των «επικίνδυνων ημερών» δεν ξεπέρασε τις δέκα έως 20 στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.

Τα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό «επικίνδυνων ημερών» (40-60). Στην Αττική και την Εύβοια το πλήθος των «επικίνδυνων ημερών» κυμάνθηκε μεσοσταθμικά μεταξύ των 20-40 ημερών.

Η Μεσόγειος όμως φλέγεται

Βέβαια, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αντίθετα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η κοινή έκθεση 6 εθνικών γραφείων του WWF για τις δασικές πυρκαγιές στην Μεσόγειο. Ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που, όπως δείχνουν τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί ακόμα περισσότερο απαιτώντας άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις και συνέργειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες της Μεσογείου, στις οποίες καταγράφεται το 80% των  καμένων εκτάσεων της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους από τις δασικές πυρκαγιές, καθώς μοιράζονται μία σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. Πέρα από τα κοινά φυσικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όλες οι χώρες παρουσιάζουν αντίστοιχες τάσεις εγκατάλειψης της υπαίθρου, συσσώρευσης καύσιμης ύλης, έχουν μία διαδεδομένη κοινή «κουλτούρα» ευρείας χρήσης της φωτιάς, ενώ χαρακτηρίζονται από έντονες, μόνιμες ή εποχικές, πιέσεις στον φυσικό χώρο.

Στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, από το 2009 ως το 2018, ξεσπούν κάθε χρόνο περίπου 56.000 περιστατικά πυρκαγιών υπαίθρου και καίγονται 3.750.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο η Μεσόγειος χάνει το 0,6% των δασικών της εκτάσεων εξαιτίας των πυρκαγιών. Μόνο το 2017 στη Μεσόγειο κάηκαν 9.000.000 στρέμματα, έκταση ίση με ολόκληρη την Κύπρο, που αποτελεί τη χειρότερη καταγραφή από το 1985.