Σταθερά βήματα με κατεύθυνση την εμβάθυνση της διμερούς ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας κάνει η νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του νέου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, βρίσκεται η σύσφιξη των σχέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη βάση της προώθησης αμοιβαίων συμφερόντων στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως στρατηγικό κόμβο και νέο κεφάλαιο με πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών γεννά νέες ευκαιρίες για συνεργασία σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς.

Το ενδιαφέρον ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αθήνα εστιάζει, κατά κύριο λόγο, σε ενέργεια, άμυνα, εμπόριο, επενδύσεις και κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου που ξεκινά κάποια στιγμή εντός του φθινοπώρου αναμένεται οι δύο χώρες να εμβαθύνουν περαιτέρω στους παραπάνω τομείς.

Στην Αθήνα θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους την αξιοποίηση του επενδυτικού κενού στον τομέα της Ενέργειας και την προσέλκυση μεγάλων αμερικανικών κολοσσών.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης στον αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, η ελληνική πλευρά θέλει να ενισχύσει τους τομείς ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Κάιρο, στο πλαίσιο της 2ης υπουργικής συνόδου του East Med Gas Forum, και μίλησαν ακόμη για την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων με τον έλληνα υπουργό να εξαίρει την παρουσία της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil στα θαλάσσια τεμάχια δυτικά της Κρήτης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΝ ΤΩΝ ΗΠΑ – Χατζηδάκης – Πέρι

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην άμεση προώθηση έργων ενεργειακών υποδομών περιφερειακού ενδιαφέροντος θέτοντας στο επίκεντρο τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τις υποδομές φυσικού αερίου.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε επί τάπητος και τη στρατηγική σημασία της προώθησης του East Med, τον οποίον η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει ως «μέσο για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αμφότερες οι πλευρές συντείνουν προς την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού, για τον οποίον εκκρεμεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας.

Ο δεύτερος κύκλος επαφών του υπουργού με αμερικανούς αξιωματούχους θα συνεχιστεί στις 7 Αυγούστου στην Αθήνα οπότε και θα διεξαχθεί η Τριμερής Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, που θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής.

Ο κ. Φάνον παρευρέθη και στη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό να τον ευχαριστεί για τη διαμόρφωση νέου θεματικού πλαισίου για την περιφερειακή συνεργασία.

Μέσα στην εβδομάδα, ο ΥΠΕΝ είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την ενεργειακή ατζέντα της χώρας και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ.

Συνάντηση ΥΠΕν με ΥφΥΠΕΞ ΗΠΑ στην Αθήνα
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

Στη συνάντησή τους παρευρέθη ο δραστήριος αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και ΑΠΕ καθώς και οι υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου, η αγορά LNG, η αποθήκευση ηλεκτρισμού καθώς και η από κοινού προώθηση πρότζεκτ για τις υποδομές φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το Economix.gr, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει εις διπλούν ότι η αντίληψή του για το υπουργείο Ενέργειας είναι πως θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Λειτουργούμε ως ένα μικρό ΥΠΕΞ», σημείωνε χαρακτηριστικά ο υπουργός.