Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Πηγή Εικόνας: Photo by Skitterphoto from Pexels

Στα 7,9 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στους πληγέντες του σεισμού που σημειώθηκε τον Ιούλιο στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών «τρέχει» την διαδικασία Επανελέγχου (Δευτεροβάθμιου Ελέγχου) των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα».

Η συνολική αποτύπωση των απαντήσεων των επιχειρήσεων από τις έως σήμερα αναγγελίες, αναφέρεται σε 3.254 ζημιές, των οποίων η αρχική πρόβλεψη ανέρχεται συνολικά σε 16,9 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 5.205 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων.

Τα 7,9 εκατ. ευρώ, αφορούν την εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται).

Στόχος της έρευνας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου αιτίου. Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων που επλήγησαν, το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων καθώς και των καλύψεων που ενεργοποιήθηκαν.

Σημειώνεται πως κατηγοριοποιήθηκαν σε κατοικίες, εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους. Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το economix.gr, τα κτίρια που επλήγησαν από την δόνηση των 5,1 της Κλίμακας Ρίχτερ στις 19 Ιουλίου και χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 1.546. Τα κλιμάκια έκαναν ελέγχους σε συνολικά 10.799 κτίσματα (δημόσια κτίρια, κατοικίες, μαγαζιά).

Πάντως τόσο ο πρόσφατος σεισμός στην Αττική, όσο και μικρότερες δονήσεις που καταγράφονται σε διάφορα σημεία της χώρας κατά καιρούς, κάνουν τους μηχανικούς να μιλούν για παθογένειες που διατηρούνται στο συγκεκριμένο ζήτημα, μέχρι σήμερα.  Μεταξύ αυτών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί έτσι ώστε ο κρατικός μηχανισμός να έχει πέρα από συνολική εικόνα και γνώση τι υφίσταται σε κάθε υποδομή, αλλά ωστόσο παραμένει στον πάγο. Έτερο πρόβλημα είναι τα ετοιμόρροπα κτίρια όπου κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο. Το γεγονός δε, πως ξεπερνούν τα 1.400 μόνο στην Αθήνα, προκαλεί προβληματισμό κάθε φορά που τα φυσικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους.

Όπως έχει κάνει γνωστό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας που έχει πραγματοποιηθεί στα δημόσιο κτίρια ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 25%, αποδεικνύοντας και στην πράξη την διαχρονική έλλειψη παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως για σχολεία και νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985 επίσης δεν έχουν υπάρξει σχετικοί έλεγχοι. Ίδιο σκηνικό επικρατεί και για τις νεότερες υποδομές, όπου άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος αντισεισμικός κανονισμός. Κατά το ΤΕΕ, το μόνο θετικό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959 ενώ όπως τονίζουν, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις σοβαρές βλάβες, οι οποίες όμως δεν είναι εμφανείς.