Σκουπίδια σε ανεξέλεγκτη χωματερή - τα απόβλητα ΑΕΚΚ και τα γεωργοκτηνοτροφικά δημιουργούν νέους ΧΑΔΑ
Σκουπίδια σε ανεξέλεγκτη χωματερή - τα απόβλητα ΑΕΚΚ και τα γεωργοκτηνοτροφικά δημιουργούν νέους ΧΑΔΑ
Πηγή Εικόνας: Gerardo Gómez / Pixabay

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος η διαχείριση των αποβλήτων, όχι μόνο γιατί η χώρα παραμένει αρκετά πίσω συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά επειδή τα βιομηχανικά, γεωργοκτηνοτροφικά, νοσοκομειακά και κατασκευαστικά απόβλητα ξεπερνούν στο σύνολο τους σε όγκο τα αστικά. Μάλιστα, η Ελλάδα υστερεί και σε υποδομές, πράγμα που την καθιστά ασυνεπή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Μεγάλος πονοκέφαλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά την πρόσφατη συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, είναι τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα γεωργοκτηνοτροφικά αλλά και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση από μπάζα στους δρόμους.

Για την πρώτη κατηγορία, εξετάζεται να υπάρξει έλεγχος διαχείρισης αποβλήτων στις μικρές κλινικές αλλά και να γίνει εισαγωγή της οργανωμένης διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων ιατρείων και οδοντιατρείων, μέσα από αναλυτική παρουσίαση στοιχείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, πέρα από το γεγονός ότι είναι μολυσματικά και συχνά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, η διαχείριση τους είναι σχεδόν μηδενική ενώ χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Ένας από τους στόχους του ΥΠΕΝ σε πρώτη φάση είναι να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας για τα απόβλητα που προέρχονται από μικρές υγειονομικές μονάδες.

Ίδιο σκηνικό όμως επικρατεί και με τα βιομηχανικά απόβλητα. Όπως προκύπτει, είναι ανεπαρκείς οι εγκαταστάσεις διαχείρισης, οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα… κολλάνε, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν τα πρόστιμα από την ΕΕ μιας και η χώρα, ούτε σε αυτή την περίπτωση, έχει ενεργοποιήσει ορθά την διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. «Έχουμε ανεπαρκείς δομές για τα βιομηχανικά απόβλητα με αποτέλεσμα να καταβάλουμε ετησίως 6,6 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για τα αποθηκευμένα απόβλητα. Θα γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ για τα μολυσματικά βιομηχανικά απόβλητα, όπως ο αμίαντος» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακόμη, το υπουργείο επιμένει ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ιδιωτικά εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), η χώρα πολλώ απέχει από το να διαχείριζεται το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων με βιώσιμο τρόπο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τις υπόλοιπες εποχές, η εικόνα σε νησιά και πόλεις παραμένει η ίδια. Σε διάφορους δρόμους βρίσκονται διάσπαρτα μπάζα, μια πρακτική που φαίνεται να υιοθετείται ολοένα και περισσότερο με δεδομένο ότι οι πολίτες συνηθίζουν να τα παρατάνε σε σημεία, μετατρέποντας τα στην ουσία σε παράνομες χωματερές. Ιδιαίτερα τονίζουν από το Υπουργείο το πόσο επικίνδυνη συνολικά είναι η ρίψη μπάζων, καθώς σημειώνουν ότι έχει παρατηρηθεί πολλάκις πως αν ένα φορτηγό πχ αποθέσει παράνομα μπάζα σε ένα οικόπεδο – χωράφι στο πλάι του δόμου και πετάξει και ένας πολίτης δυο-τρεις σακούλες σκουπίδια, έχει αυτομάτως δημιουργηθεί μια μικρή παράνομη χωματερή η οποία, πολλές φορές, μεγαλώνει γρήγορα.

Ακόμη σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση και σχεδιασμός για τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα (πλαστικά από συσκευασίες για λιπάσματα – φυτοφάρμακα αλλά και πλαστικά από θερμοκήπια). Το υπουργείο θα προτρέψει τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε επενδύσεις διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους ΦΟΔΣΑ να διαχειρίζονται τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.